Transporter av bilar, motorcyklar och andra fordon har en negativ påverkan på miljö och klimat. Något som medfört allt vassare krav på mer hållbara och miljövänliga transportlösningar. Här kan du läsa mer om transporter inom bilbranschen; på vilket sätt kan dessa förbättras ur ett miljövänligt perspektiv?

Från fabrik till återförsäljare

Att frakta en personbil, lastbil eller motorcykel är inte bara tungt utan även slitsamt för miljö och klimat. Den här typen av transporter hör till de ”värsta” och har negativ påverkan på mark, natur och klimat. Bilbranschens tunga transporter slukar energi och efterlämnar hälsofarlig luft, försurning och buller. Det är så klart ett stort plus i kanten att allt fler biltillverkare väljer att fokusera på miljövänliga modeller, men de stora transportlösningarna uppfyller sällan samma krav.

Utan transporter skulle i stort sett samhället sluta fungera, vilket alltså gör det till ett komplicerat dilemma. Transport av stora fordon är nödvändigt, men samtidigt ett stort hot mot miljön även om den hållbara aspekten mellan olika typer av transporter påverkar i olika grad. Att köpa en toyota från en svensk återförsäljare som transporterar bilen hem till dig går inte att jämföra med bilens transport från någon av tillverkarens europeiska fabriker hela vägen till Sverige. Då ska det tilläggas att det i andra fall även kan vara tal om transport av nybilar från fabrik på andra kontinenter. Något som kräver resurser av många slag för att nå dess slutdestination.

Idag är hållbara transporter ett viktigt inslag på klimatagendan och det finns engagemang på såväl politisk som ideell front. Det krävs dock än större satsning för att tekniken ska nå upp till de krav natur och miljö har. I Sverige är exempelvis Transportstyrelsen en av de myndigheter som prioriterar just hållbarhet och utveckling i sitt arbete. På myndighetens hemsida förmedlas dock tydligt vikten av samverkan när det gäller hållbarhet inom transport. Ju mer olika samhällsaktörer samverkar, desto snabbare kan omställningen ske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *