Den globala uppvärmningen är ett större och mer brännande problem än någonsin tidigare. Vi märker redan stora effekter av detta i form av att isarna smälter och att fler naturkatastrofer sker nu än tidigare. Men de konsekvenser vi kommer att märka av ett varmare klimat i framtiden är ännu större, med ännu mer extremt väder och med många utdöda djurarter. Ska vi kunna fortsätta leva på denna planet krävs det att vi gör förändringar i vårt sätt att leva och ser till att vi också som privatpersoner ta vårt ansvar. Att veta exakt vad man kan och bör göra kan vara svårt och det finns en mängd olika områden att angripa dessa problem från. I den här artikeln lyfter vi två konkreta exempel på enkla saker man kan göra för att värna om klimatet.

Se över energiförbrukning

Att se över sin energiförbrukning i hemmet är ett bra sätt att minska sin klimatpåverkan. Speciellt i Sverige som är ett relativt kallt land går mycket av energin åt till att värma upp våra hus och att vi gör detta på ett effektivt sätt är därför viktigt. Genom att installera bra innerdörrar som håller tätt kommer mindre värme att smita ut vid dörren, vilket är en av de största tjuvarna av värme från huset. En snygg innerdörr kan också vara ett trevligt inslag i inredningen i hemmet. Genom att vi tar vara på vår värme bättre kommer mindre energi krävas till att värma upp vår bostad och vi sparar därmed på de resurser vi har och minskar våra utsläpp.

Frakt

Frakt är en ganska stor bov när det kommer till utsläpp runt om i världen och att se till att inte beställa saker från andra sidan jorden är ett ansvar vi bör ta. När det kommer till mat gör man klimatet en enorm tjänst genom att handla närodlat, i första hand svenskt, men också ännu mer lokalt om man kan. På så sätt minskar man transportsträckan som maten tar sig för att komma till butiken och i slutändan till ens eget matbord. Den mat man äter kommer därmed att ha haft långt mycket mindre klimatpåverkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *