En av de allra viktigaste sakerna i ett byggprojekt är logistiken. För att kunna skapa ett effektivt projekt, oavsett om det är ett storskaligt kommersiellt projekt eller en ombyggnad i en lägenhet, behöver logistiken fungera för att projektet ska fungera. Om rätt saker inte finns på rätt plats när ett visst moment ska påbörjas kommer du behöva betala för arbetare som inte har rätt verktyg för att utföra sitt jobb. Det kommer dessutom med stor sannolikhet medföra att hela din tidplan förskjuts, och som alla vet är tid pengar.

Praktisk logistikplanering

När du börjar lägga upp ett projekt behöver du göra en grundläggande planering kring logistiken. Det handlar dels om praktiska saker såsom hur du ska göra med containrar där de idag behöver beställas lång tid i förväg, samt avfallshantering med mera. Om du har många arbetare på plats behöver du dessutom se till att de har ytor att vara på för att äta lunch, duscha med mera.

En annan viktig sak i logistikkedjan är inköp där hela projektet underlättas om det sker på ett smart sätt. Om det rör sig om ett mindre projekt som till exempel en badrumsrenovering är det lättare. Ofta går det att hitta affärer som har frakten inkluderad i priset, vilket gör att allt blir lättare. Om du till exempel beställer en duschhörna 80×80 från Rörfokus slipper du mycket besvär eftersom de skickar den direkt till arbetsplatsen. Om du har en byggfirma anlitad kan det dock vara klokt att se till att beställa den med goda tidsmarginaler. På så sätt kan du vara säker på att din nya dusch blir klar i tid.

Just in time eller lagerhållning

När det kommer till logistik finns det två dominerande filosofier. Antingen arbetar man med just in time eller med ett lager. Just in time har fördelen att det behövs mindre yta för projektet, och om det fungerar är det också det mest kostnadseffektiva sättet att arbeta på. Att ha ett lager på arbetsplatsen för allt material som kommer behövas under de kommande veckorna gör att du alltid kan vara säker på att rätt sak ska finnas när den behövs. Det är dock dyrare och gör att du blir mindre flexibel. Om ni sent upptäcker att en förändring behöver göras står ni där med materiel som i värsta fall inte kan returneras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *